Inkomst och utgifter

Idag under ett samtal blev jag påmind om något jag tänkt på för ett tag sen, men som fallit i glömska. Det här med att ha balans på kontot. De flesta är ju införstådda med att man inte kan spendera något man inte har. Visst ibland kan man låna, men det håller inte i längden och ofta får man betala tillbaks med ränta. Faktum är att jag inte pratar om pengar. Att ha balans på ett konto gäller inte bara bankkontot. Har du arbetat med bokföring så vet du att alla verifikationer ska balansera. Om du inte vet vad jag prata om så räcker det att du vet att allt fungerar på samma sätt som pengar. Du måste först sätta in för att sen kunna ta ut. Och det känns allra bäst om det finns ett litet överskott för oförutsägbara utgifter. Men idag vill jag skriva om energi kontot.

Det var just energi kontot som kom upp på tal idag, och påminde mig om att jag ännu inte skaffat mig en hållbar strategi för att hålla detta kontot balanserat. Något jag insåg att jag verkligen vill! Jag säger ofta att pengar är sekundärt för mig, och att det viktigaste är min energi. Visst är det så! Just därför känns det nästan skrattretande att jag inte har koll på det kontot. Om jag behandlade mitt bankkonto lika oansvarigt som jag hanterar mitt energi konto så hade jag varit i personlig ekonomisk konkurs nu. Och här säger jag stolt att jag jag prioriterar min livsenergi framför pengar. Pinsamt!

Fast ekonomi läser man om i skolan, man får veckopeng i tidig ålder för att lära sig hantera pengar och ta ekonomiskt ansvar. Men inte en jäkel i mitt liv har lärt mig att ta ansvar över min energi!!! Visst får man lära sig att man ska sova minst 8timmar, och som barn mer. Det kan ju tyckas vara energi som man fyller på där, och det är det givetvis. Samma sak med mat. Ät måst man så man växer och blir stark. Så sömn och mat har jag fått lära mig att man behöver. Men egentligen aldrig riktigt vetat varför. Äta så man inte är hungrig, och sova för att inte vara trött det är väl den kunskap jag fått till mig i livet. Det är ju dessutom sant, men jag har aldrig förstått det på ett bredare plan.

Nu tror jag dock att jag äntligen börjar fatta! Om man inte sköter sömnkontot eller mat kontot och får underskott på dessa konton, så kommer din kropp att kräva din själ på energin och ta från det stora kontot ”Livsenergi”. Men vad händer då när detta kontot börjar sina? Jo när livsenergi kontot sinar så sinar livsgnistan, och med den viljan och orken att leva sitt liv.

Oj vad det låter allvarligt, nu överdriver du bara, kanske du tänker. Man skulle kunna tro att det bara är att fylla på det kontot igen då helt enkelt! Och absolut! MEN…

….HUR???

att man kan fylla på mat och sömn kontot igen genom att sova och äta, är ju rätt så givet. Men dessa konton har ju ganska många utgifter under dagarna, veckorna, månaderna osv. Så här gäller det att hålla en kontinuligtet. Dessvärre är det inte så att ett överskott på dessa två konton automatiskt fyller över livsenergis kontot. Nix pix. Där finns inga autogiro kopplingar. Nä, det sora livsenergis kontot fylls enbart på när du känner LYCKA, GLÄDJE och RIKTIGT ÄKTA VÄLMÅENDE. Ja men då så säger du, då ser jag väl till att ha riktigt roligt då?! Absolut, kör så det ryker! Men, se till att du inte gör det på bekostnad av de andra livsviktiga kontona som sömn och mat. Jo just det, det finns ju några fler konton föresten som även spelar in. När man överbelastar mat kontot tex, så finns det en autogiro koppling till ett konto som kallas ”fysiskt välbefinnande”. Detta konto är kopplat till våra fysiska kroppsrörelse. Här sker insättningar när vi rör oss på olika sätt, och när det trillar in överskott från matkontot här så blir det till en utgift. Det är lite konstigt det där, faktiskt lika konstigt som bokföring med kredit och debit. Det funkar nämligen rätt likt.

Summan av kardemumman är att allt hänger ihop. Alla konton i livet hänger ihop och när det blir obalanser på konton, överskott som underskott innebär ändå att det blir en obalans och då kostar det likt förbannat, och ”livsenergi kontot” får då hoppa in och agera storbank och ta ansvar, och då tullar vi ännu mer på detta livsviktiga konto. Mitt viktigaste konto som sagt.

Så varför inte bara hålla alla konton väl balanserade? -För vi inte fått lära oss NÅGOT om detta! Eller i alla fall inte jag, och de flesta människor jag talar med har heller aldrig tänkt så. Ändå sitter många och mår jätte dåligt, är mentaltutmattade eller deprimerade. Inte många av dem kan förstå hur de hamnade i den sits de nu är, när livsgnistan sinar. Ännu färre har en susning om hur de ska förmå sig att ”blir bra” igen. Läkare säger att de behöver vila, ta bort måsten och göra saker de tycker är roliga. Men ingen har satt sig ner och haft en kurs i livs-bokföring med dem, så hur ska de förstå vilka konton som påverkar vilket som blir debet och vad som blir kredit. Sambanden att allt i livet hänger ihop är så okänt! Jag har NOLL fakta på detta, det är bara min egna logik som kommer ut nu. Men jag ser det plötsligt så tydligt. It make sens liksom. Det som verkligen har blivit så glasklart för mig är följande;

  • Livet du levt fram tills nu, när ditt livsenerikonto nästan är helt uttömt, var inte hälsosamt eller balanserat! Så att vilja tillbaks till det livet är som att vilja fortsätta med droger tex. det leder bara rakt åt skogen.
  • Du är inte sjuk nu, du är tömd på nästan all din livsenergi, och det är farligt! Fokusera på att lära dig mer om dig själv
  • Livsenergin kommer inte fyllas på för att du sover kopiöst mycket.
  • Livsenergin fylls på när du börjar balansera upp alla livskonton. Då kommer välmående känslan, glädjen och lyckan och livsenergin fylls upp!
  • Det handlar inte om att ha så mycket som möjligt på dessa livs konton, utan det som är VIKTIGT, LIVSVIKTIGT, är att de balanserar!
  • Det kan oftast vara HELT OK att tex. sömkontot eller matkontot ibland övertraserars eller undertraseras, beroende på vilken nivå ditt livsenergikonto har och förutsatt att du fyller på det genom att känna glädje, lycka och välmående. Men du kan inte tillåta det om du redan tömt dina tillgångar näst intill helt på detta konto, då behöver du ta ditt ansvar.
  • Håll koll på dina konton! Stick inte huvudet i sanden och låtsas att du inte har någon aning. Gå igenom dina konton och se efter vart du behöver justera för att bibehålla balans. Hantera dina livs konton som om de alla vore bankkonton. I början får man kanske föra bankbok dagligen tills man har koll. Sedan räcker det kanske att kolla någon gång i veckan, men absolut aldrig mer sällan än varje månad!
  • Var snäll mot dig själv. Ingen hade kunnat ekonomi om man inte blivit upplärd genom hem och skola. Så att detta är en helt ny kunskap som ingen lärt oss innebär givetvis att det är enormt utmanande och svårt innan man lär sig. Ställ inte för höga krav på dig själv, men ta ansvar.

Ja det är så jag ser på den livskris som många genomgår nu. Jag gör det absolut. För jag vet att en av grejerna som ger mig massa lycka och glädje är gemenskap, vilket nu under Covid inte är lika lätt att uppleva. Visst finns det substitut som online, zoom osv. men det ger inte samma mängd av glädje som IRL.

Vad jag däremot insåg idag att jag INTE LÄRT MIG är vad som kostar uttag på mina konton. Jag försöker veckoinventera, men sticker gärna huvudet i sanden för vissa saker, som tex fysiskt välbefinande. För när jag sätter in på det kontot så behöver jag samtidigt sätta in mer på skratt och nöje kontot, då detta kjonto idag har autogiro dragningar till fysiskvälbefinande kontot. Genast blev det så jobbuigt att jag inte vill jobba med min livs-bokföring längre, och det var där jag släpte taget sist.

Vad har då hänt sedan jag släppte taget? Jo det har skenat och obalansen är ett faktum. Jag behöver inte ens inventera för att se det. Jag känner det i hela mig. Jag är iirterad, ledsen och arg. Trött och orkeslös. Kroppen blir tyngre och min hud sämre. Jag leder den mot förstörelse medans jag betalar med min livsenergi, min livsgnista. Varför????? Jo för jag känner mig ensam om att inte fatta vad jag behöver justera i mitt liv. För jag kan inte livs-bkförig och jag känner inget stöd, eller vet vart jag kan hämta kunskapen ens?!

Därför har jag bestämt mig för att göra så gott jag kan. Försöka, dokumentera för att sedan kunna bli ett stöd för andra. Det får ta den tid det ta. Jag vill ha tillbaks ett välfyllt livsenergi konto! För det är absolut essensielt för mig. Pengar på banken är absolut viktigt det oxå, men vad spelar det för roll om jag har flera miljader på mitt bankkonto om mitt livsenergi konto är helt tömt och jag inte längre orkar leva?

Nej min ENERGI i livet är VIKTIGAST, och det är på tiden att jag börjar leva så det syns!

Ps. som alla företag är olika, så är även människor. Därför har inte alla människor samma konton i livet, inte samma autogirodragningar osv. så jämför dig inte med någon annan innan du har full koill på hur din egen livsbokföring fungerar!

Kram på er

Ida, livsbokföringskvinna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *